I et nystartet selskap er det mye man må ta stilling til. Lønnsmodeller er trolig en av de aller viktigste, hvis man ønsker å tiltrekke seg medarbeidere.
Det er mange lønnsmodeller å velge blant og skalaen går fra fullt prestasjonsbasert lønn i ene enden, til flat fastlønn i den andre. Mellom disse to ytterpunktene finnes det mange varianter.
For å finne modellen som passer best for både medarbeiderne og for selskapet Alv, måtte vi først bestemme oss for hva slags selskap vi ønsker at Alv skal være.
En enda viktigere drivkraft er at alle medarbeidere skal føle at Alv er mer enn en arbeidsgiver for dem
Det første og viktigste for oss, er å skape et selskap for medarbeiderne. Alv er 100% eid av de som jobber her og det er en viktig drivkraft. En enda viktigere drivkraft er at alle medarbeidere skal føle at Alv er mer enn en arbeidsgiver for dem.
Alle i Alv skal kjenne at det de gjør, faktisk har betydning for utviklingen av selskapet. Hvis Alv skal greie å skape denne eierskapsfølelsen, mener vi at lønnsmodellen må inneholde en form for bonus til alle ansatte, slik at alle medarbeidere får tilbake verdiene de skaper for selskapet.
Bonusmodellen vi velger skal bygge opp om måloppnåelse av Alvs felles mål, og vi ønsker derfor å unngå en bonusmodell hvor man setter og blir opptatt av å oppnå individuelle mål for hver enkelt, som kan komme i konflikt med hverandre.
Hvis Alv går med overskudd, skal dette komme alle medarbeidere til gode. Det er tross alt vi sammen som skaper dette overskuddet
Videre ønsker vi at bonusmodellen direkte skal gjenspeile hvordan selskapet gjør det. Hvis Alv går med overskudd, skal dette komme alle medarbeidere til gode. Det er tross alt vi sammen som skaper dette overskuddet.
Vi ønsker å skape samhold både i prosjektene vi er i og internt i selskapet. Vi har interntid på kontoret annenhver fredag, flere årlige turer og feiring av begivenheter. Dette gjør at vi er sikre på at Alv er et selskap hvor medarbeiderne vil trives og hvor de vil føle samhold.
Hvis Alv skal ha friheten til å skape dette samholdet internt, må vi ha en lønnsmodell hvor utbetalingen til hver enkelt ikke direkte avhenger av hans eller hennes faktureringsgrad. Det er selskapet som skal ta kostnaden av å trekke konsulenter inn fra fakturerbart arbeid, ikke den enkelte medarbeider.
Hvis vi slår dette sammen, ender vi opp med lønnsmodellen vi har landet på i Alv.
Alle medarbeidere i Alv har en fastlønn som er uavhengig av faktureringsgrad. Selvsagt er fakturering viktig for Alv. Det er tross alt den eneste inntektskilden til selskapet, og uten inntekt, ingen moro. Dette er vi imidlertid sikre på at alle medarbeidere i Alv skjønner.
Fastlønnen skal absolutt være konkurransedyktig i markedet, men ikke ledende. Hvis det kun er lønn man er ute etter, finnes det mange muligheter enten som selvstendig næringsdrivende eller som konsulent i selskaper som tilbyr lønnsmodeller hvor man får lønn ut fra hvor mye man fakturerer.
I tillegg til fastlønnen, deles 25% av overskuddet ut til medarbeiderne årlig i en overskuddsdeling. Minimum 50% av overskuddet investeres tilbake i selskapet og de siste 25% av overskuddet kan tilgjengeliggjøres for utbytte.
Siden Alv er 100% eid av de som jobber i selskapet, betyr dette at 100% av overskuddet, kommer tilbake til medarbeiderne i selskapet.
Vi er sikre på at dette vil gjøre at vi sammen skal greie å bygge en prestasjonskultur hvor vi bygger Alv til å bli det selskapet vi alle ønsker at det skal være.
På veien dit skal vi ha det morsomt hele veien, samtidig som alle medarbeidere vet at overskuddet som vi sammen skaper, får alle medarbeidere sin del av.
Hvis du synes dette høres spennende ut og mener du passer i Alv, håper vi du tar kontakt med oss for en uforpliktende prat.