/

/

Videoserie: Verdens dårligste investering?

/

/

Videoserie: Verdens dårligste investering?

/

/

Videoserie: Verdens dårligste investering?

/

/

Videoserie: Verdens dårligste investering?

Vårt delingshjørne

Videoserie: Verdens dårligste investering?

Videoserie: Verdens dårligste investering?

Videoserie: Verdens dårligste investering?

Jakob Høgh

Gjellestad

Chief Marketing Officer

Chief Marketing Officer

3. mai 2022

Alv

Rett før jul passerte vi 100 episoder av videoserien i Alv. En serie med episoder som har blitt publisert hver tirsdag klokken 10:00 siden oppstarten i 2019, nesten uten unntak. Med mål om å sette Alv på kartet har vi investert en haug av ressurser på det som i dag kan se ut som verdens dårligste investering. Eller?


Er det noe som krever lite, så er det corporate bullshit…

En av de første tingene man starter på med et nytt selskap, er å formulere hva som skal være selve DNA’et til selskapet. Hva skal gjøre selskapet annerledes. Hva er egentlig spesielt med det vi skal levere? Her finnes det en haug av teorier. Jeg er ikke teoriens mann, så det får du lese deg opp på selv. Jeg skal heller gi deg min erfaring når vi nå har brukt i over kant av to år på å bygge det vi håper skal bli Norges mest attraktive konsulentselskap.


Hva er DNA’et vårt?

Vel, for å være helt ærlig jobber vi fortsatt med å definere det. Marcus og Kristin, som er to av gründerne av Alv, hadde en tydelig tanke om dette da de forlot sine jobber høyt i Norges største konsulentselskap. “Alv skal være et konsulentselskap med de dyktigste konsulentene, som skal levere verdi utover det kunden forventer”. Det høres flott ut? Ideen var nok noe mer gjennomtenkt enn som så, men poenget mitt er, skriver ikke alle dette? Det er lett å skrive at man er god på noe. Det er vanskeligere å gjennomføre det, og det er kanskje enda vanskeligere å få andre til å tro på det.

JEG TRODDE ALDRI AT ALV SKULLE LYKKES DA JEG FIKK FORKLART PITCHEN OM ALV. DET VIRKET SÅ FLOTT OG FINT, OG SÅ VELDIG NAIVT.

Nettopp dette handlet de første samtalene jeg hadde med Marcus og Kristin om tilbake i 2019. Forøvrig en liten digresjon. Jeg trodde aldri at Alv skulle lykkes da jeg fikk forklart pitchen om Alv. Det virket så flott og fint, og så veldig naivt. Et IT-konsulentselskap med flinke konsulenter. Jeg husker godt setningen “Nei, oppdrag er ikke noe problem for oss. Vi må bare få tak i flinke nok folk”.


La oss lage en videoserie.

La oss lage en episode i uken som dokumenterer hvordan vi bygger Alv, pitcher jeg. Tydelig inspirert av det nystartede markedsbyrået Compedge, som har gjort stor suksess med sin videoserie. Vi var dog alle enige om at vi måtte gjøre det på vår måte - og for å være ærlig har jeg ikke sett mye av den serien. Marcus derimot, han binget serien, og en uke etterpå var han tent.

En episode i uken krever ganske mye viser det seg.

SOM MED ALT ANNET MAN INVESTERER I, FORVENTER MAN EN VISS ROI. FOR ALV VAR DEFINITIVT VIDEOSERIEN ER INVESTERING.

Videoserien blir en stor del av de første månedene til Alv. Videoserien var i starten min hovedoppgave, og faktisk det eneste jeg jobbet på. Da var jeg riktig nok ikke fulltidsansatt. Jeg var leid inn via eget selskap og jobbet på timer. Jeg jobbet likevel opp mot 20 timer i uken på Alv, og det var uten tvil en stor kostnad for et selskap kun noen måneder ungt. Dette gjorde at man fikk forventninger til videoserien. Som med alt annet man investerer i, forventer man en viss ROI (Return of investment). For Alv var definitivt videoserien er investering.


100 episoder senere…

I dag ser vi tilbake om over 100 episoder med videoserien. Cirka 500 minutter, eller litt i overkant av en arbeidsdag om du vil. Hva er det vi egentlig ser tilbake på? Videoserien har i alle fall på ingen måte gått viralt. Hverken enkeltepisoder, eller serien i sin helhet. På YouTube har vi under 100 visninger per episode. På LinkedIn har vi riktig nok betydelig flere visninger, men ingen av episodene her heller har fått særlig mange kommentarer eller likes. Hvilke resultater skal man måle på egentlig? Kostnadene er nemlig ganske enkle å måle.

I snitt vil jeg tippe vi har hatt litt over et årsverk som har jobbet på videoserien, mest i kombinasjon Marcus, Kristin og meg. Med sosiale kostnader og diverse, har videoserien kostet i underkant av en million i året, kanskje? Alternativet er ikke å kutte denne posten til null. Noe ville blitt allokert til andre aktiviteter, men det setter likevel ting litt i perspektiv.


Hvor er ROI-en?

Hvorfor holder vi på med det fortsatt da? Allerede litt ut i 2020 skjønte vi at videoserien ikke ville gå viralt. Hvis vi ikke kan se på faktiske tall, hva skal vi se på da? En eller annen form for ROI må en investering ha, hvis ikke er den verdiløs. Vår ROI har på ingen måte vært ting som kan måles helt uten videre. Vi merket at stadig flere pratet om Alv, også de utenfor i selskapet.

Hvordan måler du at du prates om? Først sent i 2020 fikk vi indikasjoner på at videoserien hadde en effekt, utover at venner og bekjente “syntes det var spennende å følge med”. Det var spesielt 3 ting vi la merke til:

  1. Samtaler i nye kundemøter startet på et helt annet nivå enn tidligere. Allerede ved første møte visste kunden hvem vi var, hva vi drev med, og hva som hadde skjedd i Alv den siste tiden. Akkurat som om du allerede har vært på første date.

  2. Potensielle ansatte som var på intervju kjente godt til Kristin og Marcus, og hva som hadde skjedd i Alv den siste tiden. Innimellom ble det til og med nevnt at “jeg blir litt starstruck av å sitte her å prate med dere”.

  3. Alv var et samtaleemne på partnernivå i andre store konkurrerende virksomheter. Dette synes jeg kanskje er det artigste punktet for min del. Alv har på et snaut år blitt et selskap som dras frem som et eksempel til etterfølgelse.

At du prates om, er ikke noe du enkelt kan måle. Det er heller ikke noe som legitimerer å bruke så mye ressurser som det vi gjør på videoserien. Videoserien må resultere i enten nye ansettelser eller nye kunder. Dette er lange beslutningsprosesser og det er derfor umulig å si i hvilken grad videoserien er det avgjørende punktet, eller ikke.


Men hva hadde Alv vært uten videoserien?

Det er kanskje her man får de tydeligste svarene på hvorfor videoserien har vært viktig for Alv, og det er faktisk et spørsmål jeg først nylig stilte meg selv. Når du jobber med noe, blir du fort veldig kritisk til det du gjør. Vi har hatt mange samtaler om vi bør fortsette med videoserien, eller om vi skal anse den som “foreldet”. At den har gjort sin nytte. Vi har stadig valgt å fortsette, og det blir tydeligere for meg hvor viktig den egentlig er.

I et marked der konkurransen er så høy, og den største utfordringen er tilgang på nok flinke folk, er det helt avgjørende å gjøre noe som definerer deg som merke. Er det noe som har definert oss, er det definitivt videoserien.

NOEN SYNES DEN ER DRITKLEIN. MEN VET DU, DET ER ALLTID NOEN SOM VIL HATE DET DU GJØR, I ALLE FALL HVIS DU IKKE GJØR DET SAMME SOM ALLE ANDRE.

Alv har blitt kjent i IT-Norge som selskapet med videoserien. Vi har publisert en episode HVER uke. Alv har dukket opp i feeden til tusenvis av mennesker hver eneste uke. Ikke alle har sett alle episodene, men logoen og budskapet har bevisst eller ubevisst sneket seg inn.

Vi har hatt en plattform der vi kan vise hvordan det er å jobbe i Alv. Hvordan selskapet utvikler seg, og vise ansikt til de som jobber her. Vi har tatt med oppturer og nedturer, og vi har vært ærlige. Noen ganger kanskje for ærlige? Vi hører om stadig flere i bransjen som ser på serien. Noen synes den er dritklein. Men vet du, det er alltid noen som vil hate det du gjør, i alle fall hvis du ikke gjør det samme som alle andre. Og noen ganger er det til og med haterne som følger med mest.

Den siste tiden har vi hatt ganske bra tilførsel av nye ansatte. Vi har ansatt 1-2 nye hver måned. Jeg spør alltid hva de synes om videoserien; hvordan de opplever den, og hvordan de synes virkeligheten stemmer overens med det de har sett i serien. Stadig flere sier at videoserien var et vendepunkt på hvorfor de valgte å søke. I markedet vi opererer i, får alle jobbtilbud omtrent kastet etter seg. Hvis videoserien er det som vipper potensielle kandidater til å søke, hva er da verdien av videoserien? Svaret på det er hvert fall langt høyere enn investeringen vi til nå har gjort.


Oppsummering

Ofte starter man et markedsføringstiltak med store forventninger og forhåpninger om hva det skal gi. Det som har vært mest frustrerende med videoserien, er at det har vært utfordrende å vite om disse forventningene til enhver tid innfrir. Du vet ikke helt. Du har ingen data som sier at det innfrir, men du har en følelse av at du likevel lykkes.

Vi har alltid hatt en plan om hva videoserien skal gi. Den skal gi et ærlig innblikk i hverdagen. På den måten skal vi tiltrekke oss mennesker som vil passe inn i kulturen vår. Dette har vi drevet med i snart 3 år. Kanskje er det først nå vi ordentlig vil føle avkastningen av arbeidet?

Det er ikke lenge siden jeg tenkte at videoserien var en byrde som hindret oss i å utvikle oss videre. At vi måtte gjøre noe nytt. At det hadde vært en dårlig investering, og vi måtte begynne å re-allokere ressursene. Nå er jeg ikke i tvil. Jeg tror videoserien har vært en av de beste investeringene vi har gjort, og at vi nå skimter avkastningen vi fremdeles venter på.

Kanskje du liker:

Kanskje du liker:

Kanskje du liker:

Alv

11. november 2024

Hvorfor syns vi det er så viktig å gjennomføre gode tekniske intervjuer, hva sjekkes i disse intervjuene og hvorfor folk feiler på dem.

Alv

11. november 2024

Hvorfor syns vi det er så viktig å gjennomføre gode tekniske intervjuer, hva sjekkes i disse intervjuene og hvorfor folk feiler på dem.

Alv

11. oktober 2024

Årets firmatur ble i likhet med de fire foregående, gjennomført som en Blåtur, hvor ingen i selskapet visste hvor vi skulle og hva vi skulle gjøre, før de satte seg på bussen utenfor kontoret fredag morgen.

Alv

11. oktober 2024

Årets firmatur ble i likhet med de fire foregående, gjennomført som en Blåtur, hvor ingen i selskapet visste hvor vi skulle og hva vi skulle gjøre, før de satte seg på bussen utenfor kontoret fredag morgen.

Alv

21. desember 2023

Vi ender året totalt sett med overskudd. Det er jeg veldig stolt over, fordi dette har vært et tøft år. Heldigvis ligger det mye positivt i utfordringer. Det tvinger oss nemlig til å utvikle oss, enten vi vil eller ikke.

Alv

21. desember 2023

Vi ender året totalt sett med overskudd. Det er jeg veldig stolt over, fordi dette har vært et tøft år. Heldigvis ligger det mye positivt i utfordringer. Det tvinger oss nemlig til å utvikle oss, enten vi vil eller ikke.

Alv

11. november 2024

Hvorfor syns vi det er så viktig å gjennomføre gode tekniske intervjuer, hva sjekkes i disse intervjuene og hvorfor folk feiler på dem.

Alv

11. oktober 2024

Årets firmatur ble i likhet med de fire foregående, gjennomført som en Blåtur, hvor ingen i selskapet visste hvor vi skulle og hva vi skulle gjøre, før de satte seg på bussen utenfor kontoret fredag morgen.

Alv

11. november 2024

Hvorfor syns vi det er så viktig å gjennomføre gode tekniske intervjuer, hva sjekkes i disse intervjuene og hvorfor folk feiler på dem.

Alv

11. oktober 2024

Årets firmatur ble i likhet med de fire foregående, gjennomført som en Blåtur, hvor ingen i selskapet visste hvor vi skulle og hva vi skulle gjøre, før de satte seg på bussen utenfor kontoret fredag morgen.

Footer Logo

Når riktig partner utgjør all forskjell



822 704 042

Pløens gate 7

0181 Oslo

hei@alv.no

+47 91 92 92 18

Copyright ©2024. All rights reserved.

Footer Logo

Når riktig partner utgjør all forskjell



822 704 042

Pløens gate 7

0181 Oslo

hei@alv.no

+47 91 92 92 18

Copyright ©2024. All rights reserved.

Footer Logo

Når riktig partner utgjør all forskjell



822 704 042

Pløens gate 7

0181 Oslo

hei@alv.no

+47 91 92 92 18

Copyright ©2024. All rights reserved.

Footer Logo

Når riktig partner utgjør all forskjell



822 704 042

Pløens gate 7

0181 Oslo

hei@alv.no

+47 91 92 92 18

Copyright ©2024. All rights reserved.