Vårt delingshjørne
Renée
Hamsund
13. november 2023
Hva gjør man når man jobber sammen med en gjeng engasjerte, flinke folk som liker å lære? Vi finner på ting som gjør at vi blir enda mer engasjerte, enda flinkere og lærer enda mer. Min gode kollega Ronnie Andrè Bjørvik Sletta har delt sine tanker om hva vår internkonferanse Alv:Up har blitt for oss, og jeg fikk lyst til å utdype hvorfor jeg mener slike arrangementer er så verdifulle.
Så hva er Alv:Up, spør du kanskje? Det er en kveld der vi fyller på med ny kunnskap og inspirasjon. Vi får sjansen til å mingle og prate om alt mulig rart, fra koding til kundehistorier, erfaringer, hobbyprosjekter og personlig utvikling. Og det beste er at vi lærer av hverandre. Sett fra utsiden kan det kanskje se ut som et helt hvilket som helst arrangement, men Alv:Up er så mye mer for oss.
Kunnskap og inspirasjon
Alv:Up er en viktig arena for kompetansebygging og utveksling av erfaringer. På disse kveldene veksler vi mellom å være elever og lærere, og vi trives i begge roller. Vi deler, utforsker og diskuterer.
En av teknologilederne våre kan dele innsikt fra et komplekst problem, en av utviklerne viser frem noe spennende hun har laget, vi kan høre om et interessant hobbyprosjekt, mens andre deler sin personlige reise. Før kvelden er omme, har et enkelt tips effektivisert en kollegas møteteknikk mens en annen har blitt inspirert til å finne nye løsninger.
PÅ DENNE MÅTEN BYGGER VI IKKE BARE KOMPETANSE, MEN VI STRIKKER OGSÅ SAMMEN ET NETTVERK AV STØTTE OG SAMARBEID. VI VOKSER SAMMEN SOM SELSKAP.
Sosialt og faglig fellesskap
Siden vi er et konsulentfirma og de fleste av oss sitter ute hos kunde til daglig, så treffes vi ikke hver dag. Når vi for eksempel på Alv:Up møtes og deler kunnskap på denne måten, blir vi påminnet hvor mange flinke folk vi jobber med.
Når vi deler personlige erfaringer og innsikter åpent, er vi med på å bygge et miljø hvor sårbarhet blir ansett som styrke. Vi forsterker båndene mellom oss og skaper en genuin følelse av tilhørighet - at vi er en del av noe større, og at det er noe skikkelig bra.
For å forsterke opplevelsen ytterligere, legger vi ned ekstra omsorg i å skape de rette omgivelsene. De allerede flotte kontorene våre får et ekstra løft. Det skal føles ekstra spesielt å komme inn til Alv:Up. Vi ommøblerer, lyssetter, henger opp bannere og setter frem frukt og snacks. Vi gjør alt vi kan for at det skal føles annerledes, men varmt - at kvelden er «noe ekstra».
Og når festen starter, introduserer vi forskjellige aktiviteter – fra konversasjonskort til kreative leker – som gjør at alle beveger seg rundt, snakker med nye folk, og bryter ut av de vante mønstrene.
ALT FOR Å SKAPE ET LEVENDE, SOSIALT OG FAGLIG FELLESSKAP – OG EN FØLELSE AV AT DETTE ER NOE SOM ER NOE ANNET ENN DET VI GJØR TIL VANLIG.
En trygg arena for å øve
Noe som også har vært en viktig tanke bak Alv:Up, er at det skal være en lavterskel arena for å øve. Øve på presentasjonsteknikk, retorikk, skrive tekster, eller rett og slett å snakke offentlig. Uansett om målet er å snakke på en internasjonal konferanse eller om du ønsker å overvinne frykten for å snakke offentlig, skal Alv:Up være et sted der du kan øve.
For den ubehagelige sannheten er at det beste man kan gjøre dersom man er redd eller engstelig for noe, er å gjøre det man er redd eller engstelig for. Og her kan du gjøre det i trygge omgivelser blant støttende kollegaer.
Det er altså ikke bare som tilhører man lærer ting, gjennom å holde et foredrag vil man kunne oppleve personlig vekst - og ved å overkomme en frykt, eller få anerkjennelse fra kollegaer, bygger man selvfølelse og stolthet over egen kompetanse.
Delingskultur og kontinuerlig læring
Det som skjer på Alv:Up bidrar til en kultur hvor deling og læring er en kontinuerlig prosess, og hvor hver enkelt deling styrker teamet. Ved å dele erfaringer, spørsmål, og innsikter, hjelper vi hverandre å vokse. Når vi er engasjerte og deler erfaringer, øker også sjansen for innovativ problemløsing.
ULIKE PERSPEKTIVER OG ERFARINGER KAN KOBLE SAMMEN IDEER PÅ NYE MÅTER, NOE SOM KAN LEDE TIL HELT NYE OG BEDRE RESULTATER.
En god delingskultur baner også vei for smidighet. Når vi er vant til å lære og dele, kan Alv navigere gjennom uforutsigbare tider med større letthet med ansatte som raskere tar til seg nye ideer og prosesser og tilpasser seg endringer.
Og her er vi ved kjernen til hvorfor jeg mener at arrangementer som Alv:Up er viktige: Den positive forsterkningen som skjer når man føler seg som en del av noe større, når man har opplevd mestring ved å holde foredrag, eller lært noe nytt og fått ny inspirasjon, fått gode tilbakemeldinger og blitt stolt av alt det fine Alvene driver med:
Da øker sjansen enda mer for at du har lyst til å bidra med noe selv på neste Alv:Up, eller fagkveld, eller på en meetup, eller i en blogg - og sånn bygges det stein for stein en sterk delingskultur i Alv. Vi skal være et sted der deling sitter i ryggmargsrefleksen - hver gang vi har lært noe nytt eller gjort noe interessant skal det klø i delings-muskelen, og det skal ikke gå over før man har snakket eller blogget om det.
Denne kulturen dyrkes frem enda sterkere for hver Alv:Up vi holder - og vi fyller hverandre med energi og inspirasjon til å strekke oss mot nye høyder, både personlig og profesjonelt.